Визитки през 2020

Да, специалисти в областта на маркетинга и бизнес развитието, споделят, че визитките продължават да бъдат важна част от вашето корпоративно представяне. Въпреки появата на все повече методи за създаване на контакт, визитките си остават традиционен, но сигурен начин да представите себе си и компанията си по професионален начин. 
В нашата статия 
"6 Причини Защо Визитките Са Важни"
разгледахме 6 причини как визитки се отразяват на вашия бизнес и защо продължават да бъдат важни и до ден днешен. В тази статия ще обсъдим конкретни поводи, при които визитките ще са ви от полза. Следните ситуации са част от ежедневието на повечето от вас и ще ви накарат да се замислите колко пъти сте изпадали в подобни моменти и ви се е искало да имате визитка под ръка. 

Ето и най-честите случаи, в които ще се нуждаете от визитки. 

При случайна среща с потенциален партньор или клиент

Имате случайна среща с потенциален клиент или бизнес партньор? В края на разговора идва онзи много важен момент, в който трябва да създадете предпоставка за евентуална следваща комуникация. Именно тук се включват визитните картички, които до ден днешен са най-ефективният метод за размяна на лични данни между хора в бизнес средите. Те играят важна роля в така наречения "нетуъркинг", който е неизменна част от ежедневието на всеки находчив предприемач.  Не се знае кога един човек, с когото сме се срещнали, може да се превърне в клиент. В такива случаи, човек трябва да бъде винаги нащрек и в пълна кондиция. Понякога най-добрите възможности се появяват изневиделица и само можем да спечелим, ако сме винаги подготвени. Подаването на визитката към края на разговора е отличен начин да си издействате следващ разговор, ако сте направили добро впечатление. Комбинацията между даването на вашия личен контакт и интерес към вашите продукти или услуги от страна на потенциален клиент, ще ви помогнат да се предвижите по-бързо до края на продажбената фуния. Дори и този процес да не се случи веднага след разговора, клиентът ще ви има предвид, тъй като има вече вашия контакт. 

При посещение на събития 

Подготовката преди бизнес събитие е изключително важна, тъй като по този начин ще бъдете по-ефективни в търсенето на печеливши контакти. А как се подготвяте за среща с нови хора, на които искате да оставите трайно впечатление? Освен че обмисляте евентуални теми за разговор и въпроси, които бихте задали, се въоръжавате с визитки, които ще ви помогнат да подскажете на хората срещу вас, че имате по-сериозни намерения. Бизнес събитията са рай за всеки предприемчив и контактен човек, търсещ нови възможности. Там има голяма вероятност да раздадете много визитки на различни хора. На бизнес конференции ще срещнете много и различни хора, но не всички ще покрият критериите, които сте си поставили. Подаването на бизнес визитка показва на човека срещу вас, че бихте искали по-задълбочен разговор в бъдеще. Давайки визитката си на в края на разговора, загатвате, че сте отворени към нови възможности и сте открили важни качества в събеседника си.

Нямате време в даден момент, но не искате да губите тази възможност

Дали сте на бизнес събитие, конференция, парти, коктейл или разходка, може да ви се случи да срещнете човек, който да бъде от полза за фирмата ви. Не винаги ще имате време в дадения момент за такъв тип разговори, но това не означава, че трябвате да губите тези възможности. Ако дадете визитка, ще покажете на човека уважително, че бихте искали да обсъдите с него всичко, от което се интересува, но в подходящо време и за двама ви. Визитките могат да служат като учтив начин да прекъснете разговор, който става прекалено дълъг, а нямате време да продължите. 

"Бих искал/а да поговорим по задълбочено някой ден на тази тема. Заповядайте моята визитка. Ще очаквам Вашето обаждане!"

Защото хората забравят

В дигиталната ера е напълно възможно да кажете на ваш потенциален клиент или партньор да ви потърси в социалните мрежи или да намери сайта ви. Първият вариант обаче може да прозвучи непрофесионално в някои ситуации. Ами ако нямате профил в LinkedIn? Или може би не искате събеседникът ви да види личните ви снимки със семейството и приятелите във Facebook? В такива случаи е удачно да разчитате на стария сигурен начин – визитките. Освен това, човек ще потърси сайта ви, само ако наистина му трябва нещо от вас в дадения момент. В повечето случаи хората ще се нуждаят от вас на по-късен етап и ако няма какво да ги подсети ще си останете в морето от възможности, въпреки че сте можели да изпъкнете. Хората забравят бързо, особено ако са срещнали 10-ма като вас на някое бизнес събитие. Подаването на визитна картичка показва находчивост и желание да се отличите. 

Когато сте малка фирма и вие сте вашия маркетинг екип

Ако не разполагате с отдел със специалисти по маркетинг или нямате достатъчен бюджет да наемете фирма, която да промотира бизнеса ви, то цялата отговорност да намерите клиенти лежи във вашите ръце. Ако начинът, по който намирате клиенти е лично, не чрез интернет, имате нужда от визитка, която да допълни професионалното ви представяне.

Ако не оперирате в онлайн индустрия

Въпреки че сме по-дигитални от всякога, все още има бизнеси и ниши, които не са съвсем дигитализирани и разчитат повече на традиционния начин на маркетиране и предлагане на продукти и услуги. Това също е свързано и с възприетите начини на комуникация в различните държави. В България има доста индустрии, които не са до толкова дигитално развити. Все още не всички бизнеси са достъпни онлайн или се интересуват от онлайн присъствие, което означава, че те ще прдприемат други начини за осъществяване на контакт и представяне преди клиенти. Тоест, ще търсят клиенти по добрия стар начин - чрез раздаване на визитки на хора, които евентуално могат да ги дадат на други, постигайки най-ефективния начин за разпространение и в днешно време - Word of Mouth (WOM), или маркетинг от уста на уста. В онлайн пространството за това служат форумите и отзивите, които заимстват от първоначалното раздаване на визитни картички от човек на човек. 

Когато човекът срещу вас не е привърженик на технологиите

Трябва да сте подготвени, че не всеки, с когото се срещнете ще бъде привърженик на новите дигитални начини за комуникация. Важно е да подхождате с уважение към всеки тип човек. Хора с успешни бизнеси над 50 годишна възраст може да възприемат вашето предложение да ви намерят в LinkedIn за странно, тъй като те може въобще да не знаят за съществуването на тази социална мрежа. Ако искате да бъдете възприемани на сериозно от по-възрастното поколение, е от значение да работите по начин, който е достъпен за тях. Визитките си остават професионален начин на общуване независимо от възрастта. 

Заключение

Оказва се, че визитки са по-важни от колкото сте предполагали? И тази статия със сигурност не изчерпва всички ситуации, в които вие сте попадали. 

Визитките не са остарял метод за комуникация, напротив, те запазват традиционното, което е работило години наред и продължава да работи и до днес според проучвания. Те не са съперник на новите технологии, а просто първоизточник, на който се базират  дигиталните приложения за размяна на лични данни в днешно време. И все още, в много случаи, визитките са предпочитани...
Прочетох и се съгласявам с Условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам с Правилата за поверителност.