Имате готов дизайн и искате да ни го изпратите?

Нека ви запознаем с най-важните условия, които трябва да спазите при изпращане на файлoве за печат. Не е нужно да сте дизайнери, за да се справите с тази задача. Ние ще ви дадем точни указания, за да улесним работата ви.

Важно!

В повечето печатници не се предполага да се правят каквито и да е било корекции след получаване на файла. Тоест, графичният дизайн трябва да е изцяло завършен с потвърдени текстове, размери и пропорции.

Ние не сме от тези печатници. Тъй като знаем, че много от вас ще се затруднят в оразмеряването и някои други елементи от предпечата, можем да ударим едно рамо. Ако забележим някакъв проблем в изпратения от вас файл за печат, ще се свържем с вас дали одобрявате да коригираме някои малки забележки. В крайна сметка, искаме да сте доволни от крайния продукт!

В какъв формат трябва да изпратя файла?

Най-универсалният формат, в който може да ни изпратите файл за печат, е PDF. Това важи за всички, които са с поне малък опит при създаването на някакъв дизайн. Когато работим с рекламни агенции, често получаваме и работни файлове от дизайнерски програми, но повечето от вас няма да имат такива. 

Лого

Ако имате лого върху рекламния материал, който искате да отпечатаме, а най-вероятно ще имате, е важно то да бъде векторно. Сега ще ви обясним на кратко защо тази дума е ключова при подготовката на дизайн. Много често на пръв поглед логото ви, обикновено в jpeg формат, изглежда добро качество, готово за печат. Но този формат не отговаря на критериите за печат и когато се увеличи размерът на изображението, то се размазва и става на пиксели. При разтеглянето на такъв тип изображение, качеството се разваля. Едно векторно изображение може да се използва за дизайн както на визитка, така и за билборд, тъй като то не се променя от увеличаване и намаляване на размера. 
JPEG изображения са растерни и колкото повече увеличавате, толкова повече ситни квадратчета ще виждате. Това са всъщност пикселите. Когато получавате файл от дизайнер, винаги следете дали логото ви или други дизайнерски визии са в следните формати: PDF, EPS, AI, CDR. Някои от програмите, които се използват за създаване на векторни изображения са Adobe Illustrator®, CorelDRAW® и Affinity Designer®. 

Изображения

Изображенията, които използвате също трябва да са качествени, за да изглеждат добре, щом файловете се напечатат. Растерните изображения (например ако са в jpeg), трябва да бъдат с резолюция не по-малка от 300 dpi (точки).

Цветова система за печат 

Всички обекти за печат трябва да са в CMYK. Цветовият режим CMYK (циан, магента, жълто, черно) е предназначен за нанасяне на мастило върху хартия. Цветовете, които виждаме на екрана са RGB (червено, зелено и синьо).  

Шрифт

Много е важно преди да ни изпратите файла за печат да го обърнете в КРИВИ. Това е термин, който не всички от вас знаят, но за нас, които печатаме вашите материали, е от изключително значение. Тъй като е възможно да нямаме вашия шрифт, когато отворим файла, нашата програма ще разпознае, че в него се съдържа непознат за шрифт и автоматично ще сложи друг. Обръщането в криви значи да направите шрифта си като геометрични фигури. Тоест, той вече няма да има функцията на шрифт и няма да бъдат променен, ако го нямаме. 

Отстояния

Важно е да оставите отстояния, тъй като при рязане се отнема малко от краищата. Примерът с визитката долу важи за всички рекламни материали.         

Ако все пак ви се струва трудно или нямате време да се занимавате с това, ние сме насреща. При нас може да си поръчате дизайн на всички рекламни материали на много добри цени.

Прочетох и се съгласявам с Условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам с Правилата за поверителност.